Národný park Poloniny zatraktívnia nové projekty

23.09.2013 Snina

Stakčín 23. septembra (TASR) - Podporu vyše 23.000 euro získali zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu samosprávy a neziskové organizácie pre realizáciu nových projektových zámerov na území Národného parku (NP) Poloniny.
Ako TASR informovala Zuzana Bartušová zo Správy NP Poloniny so sídlom v Stakčíne, do vyhlásenej výzvy s názvom Poloniny pre všetkých zaslalo svoje projektové zámery v uplynulých mesiacoch celkovo 20 uchádzačov o podporu.
"Hodnotiaca komisia zložená z pracovníkov ústredia Štátnej ochrany prírody SR v Banskej Bystrici, NP Poloniny a švajčiarskych partnerov prostredníctvom bodového systému vygenerovala poradie hodnotených projektov. Podporených bude celkovo 10 zámerov podľa bodového poradia, v celkovej hodnote 23.667 eur," objasnila Bartušová.
Medzi úspešnými uchádzačmi o podporu je napríklad obec Osadné, ktorá si zaumienila zrevitalizovať miestny minerálny prameň a vybudovať odpočívadlo pre turistov. V ďalšej obci, v Novej Sedlici, postavia stabilné premostenie cez Zbojský potok na turistickej trase vedúcej do Národnej prírodnej rezervácie Stužica a v katastri zaniknutej obce Ruské zrekonštruujú technickú pamiatku Porta Rusica.
"Nezisková organizácia Karpatské drevené cerkvi získala prostriedky na komplexnú a spoločnú propagáciu Cyklistického chodníka ikon na trase Nová Sedlica – Inovce. Financie budú použité na zhotovenie a osadenie informačných panelov pri drevených chrámoch v regióne a orientačných máp v Snine a Novej Sedlici," doplnila Bartušová.
S finančnou podporou môže podľa jej slov rátať aj obec Ruský Potok. Samospráva tam plánuje vybudovať nové táborisko pre turistov a cykloturistov s plochou na stanovanie, ohniskom, zdrojom pitnej vody a sociálnym zariadením. Ďalšou podporenou obcou je Topoľa. Zo získaných financií dá turistickým sprievodcom tamojšieho dreveného chrámu vyhotoviť už takmer zabudnutý "poloninsky" ľudový kroj.
Obec Zboj sa chystá z prostriedkov švajčiarskeho finančného mechanizmu zorganizovať Európsky deň NP Poloniny 2014 a hraničná obec Ubľa vybudovať areál symbolizujúci vstupnú bránu do chránenej prírodnej lokality pre turistov prichádzajúcich z východu. V Uliči chcú vďaka podpore realizovať rezbárske tvorivé dielne pod taktovkou miestneho umelca. "Výsledkom bude päť drevených sôch, ktoré skrášlia historický obecný park a oživia staré legendy či osobnosti spod Polonín," priblížila Bartušová.
Posledným zámerom, ktorý získal finančnú podporu, je podľa jej slov plánovaná renovácia areálu kamenného monolitu ako odpočinkového miesta pre turistov v réžii obce Runina. Projekt Poloniny pre všetkých bude zároveň financovať študijnú cestu projektových manažérov do Švajčiarska, zameranú na výmenu skúseností medzi krajinami.
 
 
 
 
 

Vyberte región